Słodka biobakteria

Najpopularniejsze obecnie baterie litowo-jonowe mają ograniczoną długość życia, a do ich produkcji wykorzystuje się drogie i szkodliwe metale. Co roku na całym świecie wyrzucanych jest na śmietnik dziesiątki miliardów akumulatorów. Materiały użyte do ich budowy, a niewykorzystane ponownie w procesie recyklingu stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi, zwierząt oraz środowiska naturalnego.

Najnowsze rozwiązanie zaproponowali naukowcy z Virgina Tech, jako paliwo w baterii wykorzystali maltodekstrynę (z ang. maltodextrin), polimer – polisacharyd, stosowany jako dodatek do żywności. Jest on wytwarzany ze skrobi przez częściową hydrolizę. Maltodekstryna jest łatwo przyswajalna, ponieważ składa się z zespołów łańcuchów D-glukozy o różnej długości. Jak wiadomo glukoza jest jednym z najlepszych i najbardziej rozpowszechnionych źródeł energii w żywych organizmach.

Jednak najważniejszą częścią w projekcie biobaterii było opracowanie procesu „sztucznego metabolizmu” do rozkładu cukru i pozyskania energii elektrycznej. Naukowcy po raz kolejny zainspirowali się tym co stworzyła natura i przenieśli proces rozkładu maltodekstryny jaki przebiega w organizmach żywych, do sztucznego układu. Poniżej zdjęcie takiej biobaterii. Po więcej szczegółów zachęcam do przeczytania artykułu – Z. Zhu, Tsz Kin Tam, Fangfang Sun, Chun You, Y. -H. Percival Zhang. A high-energy-density sugar biobattery based on a synthetic enzymatic pathway. Nature Communications, 2014; 5 DOI: 10.1038/ncomms4026

http://www.vtnews.vt.edu/articles/2014/01/012213-cals-battery.html

Justyna Mielnik, Politechnika Wrocławska